0

"Украинският олигарх от еврейски произход Генадий Корбан заяви, че е наложил древното юдейско смъртоносно проклятие "Пулса денура" на руския президент Владимир Путин", съобщи израелският в. "Джерусалем пост".

"Аз съм вярващ човек и заради това помолих свещенослужители да извършат този ритуал", каза бизнесменът.

Мъжът допълни: Аз не искам (югоизточния град) град Днипро да бъде удрян от руските сили.

"Много диктатори, какъвто е и Путин, мислят ирационално. Те са суеверни и вярват повече на разни гадатели, врачки, шамани и така наречени специалисти по нетрадиционна медицина. Сатрапите също се страхуват от ирационалните неща. Това ме мотивира да помоля за извършаване на ритуала", посочи още Корбан.

По думите на олигарха: "Според традицията нарочената жертва трябва да бъде предупредена. Аз преди месец написах във Фейсбук. Ако още веднъж удариш Днипро, ще отговоря с ПУЛСА ДЕНУРА!"

Корбан е роден през 1970 г. в град Днепропетровск (сега Днипро). Той в началото на 90-те години на миналия век е работил като брокер на Фондовата борса в Москва. По-късно той се върнал в Украйна. Корбан се е концентрирал върху приватизацията на държавни предприятия, търговията с въглища и течни горива, и строителството.

Корбан подкрепи Евромайдана (събитията от зимата на 2013/2014 г., довели до бягството на промосковското на Украйна в Русия). Той бе сред създателите на доброволчески батальони за борба срещу проруските отцепници в Източна Украйна, обявили така наречените Донецка и Луганска народни републики в началото на 2014 г.  Бизнесменът през 2015 г. обвини тогавашния президент Петро Порошенко в провал на операцията срещу сепаратистите. Малко по-късно срещу Корбан бяха заведени няколко дела. Едно от тях завърши с присъда от година и половина, но заради сделка със съда той бе освободен. Корбан бе лишен от украинското си гражданство през юли 2022 г., тъй като притежава и израелски паспорт.

Ритуалът Пулса денура (буквално "Огнен удар") е упражняван от последователи на кабализма (мистично течение в юдаизма). Според медийна информация израелският публицист Авигдор Ескин е проклел израелския превземи Ицхак Рабин през октомври 1995 г. Министър-председателят на еврейската държава бе убит на 5 ноември 1995 г.