0

Б ил Гейтс прогнозира, че в близкото бъдеще ще се появи приложение на изкуствения интелект, което тотално ще промени поведението на потребителите във виртуалното пространство и ще заличи всичко, с което досега сме свикнали, докато "сърфираме" в интернет. По-конкретно Гейтс смята, че краят на търсачките и онлайн покупките е неизбежен.

Според съоснователя на "Майкрософт" асистентът на изкуствения интелект, който още не е разработен, ще бъде в състояние да разбира нуждите и навиците на даден човек, и ще сложи край на уебсайтовете във вида, в който ги познаваме днес.

Бил Гейтс обясни, че в момента се води тиха война между най-големите корпорации в света като "Майкрософт", "Гугъл" и "OpenAI", като последната е известна със създаването на ChatGPT. Целта им е да разработят най-добрия вариант на изкуствения интелект.

В близкото бъдеще никога повече няма да използвате търсачките или да си купите нещо от Amazon, каза Гейтс на събитие в Сан Франциско, посветено на темата за изкуствения интелект.

Що се отнася до това коя компания ще създаде този асистент, Гейтс призна, че би бил разочарован, ако "Майкрософт" не се „намеси“ и също така, че е „впечатлен“ от няколко стартиращи компании, включително Inflection.AI, чийто съосновател е бившият изпълнителен директор на DeepMind Мустафа Сюлейман.