0

П рословутият манифест на крайнодесния терорист Андерш Брайвик, който уби 77 души в най-лошото мирновременно зверство в Норвегия, беше обявен за продажба от най-голямата книжна верига във Великобритания Waterstones.

Разследващите са открили манифеста на Брайвик на уебсайта миналата сряда, преди да бъде премахнат, след като продавачът на книги е бил информиран.

Брайвик уби осем души с кола бомба в Осло, преди да се отправи към младежки лагер на остров Ютьоя, където уби 69 души, предимно тийнейджъри, при нападение с оръжие през юли 2011 г.

Десният екстремист пусна своя антимюсюлмански манифест от 1500 страници часове преди да извърши атаките си. Документът описва опитите на Брайвик да се подготви психически и да се снабди с оръжията и експлозивите, необходими за неговите бомбени и огнестрелни атаки.

Разследващите от Tech Against Terrorism, подкрепяна от ООН онлайн организация за борба с тероризма, намериха манифеста за продажба на сайта Waterstones. Манифестът, наречен „2083 – Европейска декларация за независимост“, се е продавал в три части. Записът на манифеста включва и авторска страница за 43-годишния норвежки екстремист.