0

Г лавният изпълнителен директор на Meta Марк Зукърбърг призна в писмо, че неговата компания Facebook е била притисната от администрацията на Байдън-Харис да цензурира американците, особено по отношение на съдържанието на COVID-19.

Зукърбърг направи признанието в писмо до председателя на съдебната комисия на Камарата на представителите Джим Джордан, повече от година след като предостави на комисията хиляди документи като част от разследване на модерирането на съдържание в онлайн платформи.

Заедно с документите, главният изпълнителен директор на Meta каза, че компанията е предоставила дузина служители, които да бъдат на разположение за транскрибирани интервюта, подчертавайки сътрудничеството на Meta с разследването. „В момента се говори много за това как правителството на САЩ взаимодейства с компании като Meta и искам да изясня нашата позиция. Нашите платформи са за всички – ние се стремим да насърчаваме речта и да помагаме на хората да се свързват по безопасен и сигурен начин. Като част от това ние редовно се чуваме с правителства по целия свят и други с различни опасения относно публичния дискурс и обществената безопасност“, написа Зукърбърг.

Той каза на Джордан, че през 2021 г. „висши служители“ от администрацията на Байдън и Белия дом „многократно са оказвали натиск върху екипите ни в продължение на месеци да цензурират определено съдържание на COVID-19, включително хумор и сатира“.

Когато Facebook не се съгласи с цензурата, каза Зукърбърг, администрацията на Байдън изрази много разочарование.„В крайна сметка наше беше решението дали да свалим или не съдържание и ние притежаваме нашите решения, включително промените, свързани с COVID-19, които направихме в нашето правоприлагане в резултат на този натиск. Смятам, че натискът на правителството беше грешен и съжалявам, че не бяхме по-откровени за това“, добави още бизнесменът.