0

Н ай-известният руски опозиционен политик Алексей Навални иронично похвали полярните условия в затвора, намиращ се отвъд Полярния кръг, където беше преместен малко преди Коледа, предаде Ройтерс.

На 25 декември негови поддръжници съобщиха, че са установили, че 47-годишният Навални е в затворническата колония ИК-3 в Харп, Ямало-Ненецки окръг, на около 1900 км североизточно от Москва.

В нова публикация в "Телеграм" Навални съобщава, че заради поведението си веднага след като излязъл от карантина в затворническана колония "Полярен вълк" е бил изпратен в карцера.

"Все още не е било по-студено от -32 С", казва Навални в изпълнения със сарказъм пост. "Нищо не ободрява така, както разходка в Ямал в 6:30 сутринта".

"Дори при тази температура можете да се разхождате повече от половин час само ако успеете да си отгледате нов нос, нови уши и нови пръсти", добавя опозиционният лидер. Той публикува и снимка на мястото, определено за разходки - оградено с бетонни стени, с метални решетки, с дължина 11 и ширина 3 крачки.

Навални споменава и сцената от филма "Завръщането" от 2015 г., в която Леонардо ди Каприо се скрива в трупа на умрял кон. "Не мисля, че това би се получило тук. Един мъртъв кон би замръзнал за 15 минути", каза Навални. "Тук има нужда от слон, горещ слон, пържен."

Колонията "Полярен вълк" е смятана за един от най-тежките затвори в Русия. Повечето затворници там са осъдени за тежки престъпления. Зимата е сурова и през следващата седмица температурите там ще паднат до около минус 28 градуса по Целзий.

По информация на в. "Московский комсомолец" затворът, който се намира на около 60 км зад Полярния кръг, е създаден през 60-те години на миналия век като част от някогашната система на съветските лагери за принудителен труд ГУЛАГ.