0

Б ританският външен министър Лиз Тръс обърка териториалната принадлежност на Ростовска и Воронежка област на Русия по време на закритата част от преговорите с руския външен министър Сергей Лавров. Това съобщи в. "Комерсант", позовавайки се на два дипломатически източника.

По време на разговора Тръс е заявила за пореден път, че руските войски трябва да се изтеглят от границата с Украйна, на което Лавров отговорил, че войските не нарушават нищо, тъй като Русия има право да провежда всякакви маневри на своя територия. След това той попитал: "Признавате руския суверенитет над Ростовска и Воронежка област, нали?" На това Тръс отговорила: "Великобритания никога няма да признае руския суверенитет над тези региони."

След това, пише "Комерсант", британският посланик в Руската федерация Дебора Бонър е трябвало да се намеси в ситуацията и "деликатно" да посочи грешката на Тръс.

Малко по-късно Тръс все пак се е поправила, че въпросните области принадлежат на Русия.

Сергей Лавров определи разговора с британската си колежка Елизабет Тръс като "разговор с глухоням", предаде ТАСС.

Той отбеляза, че има усещането, че британските му колеги или не са запознати, или напълно игнорират подробните разяснения на Русия по украинския въпрос.

"Това бе интересен разговор. Отдавна не бях участвал в дипломатически преговори, които биха могли да бъдат предавани пряко в ефир, до голяма степен поради това, че нямаше нищо секретно, конфиденциално и поверително. Не чухме нищо по-различно от това, което редовно звучи от високите трибуни в Лондон", каза още руският външен министър.

Лавров подчерта, че не само руските власти опровергават плановете за предполагаемо нахлуване в Украйна. "Подобни твърдения има и в Пентагона. Неотдавна четох за това. А там хората са сериозни и наблюдават със спътници всичко, което се случва, подчертавам, на нашата руска територия. Подобни изявления прави и министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников, а президентът Зеленски призовава да няма паника", продължи Лавров.

Лавров коментира и изказванията на Киев, че Минските споразумения не предвиждат възможността за пряк диалог с Донецк и Донбас. Според него подобни твърдения не само не отстъпват, но дори и превъзхождат пропагандата на Гьобелс. Руският външен министър обясни, че Киев "със спокоен тон изрича лъжи и отрича нещо, което е одобрено от Съвета за сигурност на ООН".

Британската министърка Тръс от своят страна отбеляза, че твърденията на Русия, че няма никакви намерения да нахлува в Украйна трябва да бъдат подкрепени с действия.

Лавров отвърна, че Москва винаги се придържа към това да няма разминаване между думите и действията й.

Междувременно Великобритания публикува днес ново законодателство, с което се разширява обхватът на свързаните с Русия хора, на които може да бъдат наложени санкции в случай на инвазия в Украйна, съобщи Ройтерс.

Новите закони ще позволят на Великобритания да наложи строги наказания на близки до Кремъл лица, участващи в дестабилизирането на Украйна. Русия отрича да възнамерява да нахлуе в съседната страна.

Публикуваното днес британско законодателство включва правомощия да се налагат санкции на лица, които са или са били "замесени в дестабилизирането на Украйна или подкопаването или заплашването на териториалната цялост, суверенитета или независимостта на Украйна, или получаване на облаги от или подкрепа за правителството на Русия."

По време на разговорите си с британската външна министърка Лиз Тръс днес в Москва руският й колега Сергей Лавров я предупредил, че въвеждането на санкции срещу Москва от Лондон би било оценено "като акт на агресия" и ще получи твърд отговор, съобщи руското министерство на външните работи.

Стана ясна и друга любопитна подробност – защо по време на срещата, посветена на Украйна в Москва, френският президент Еманюел Макрон и руският му колега Владимир Путин са седели в двата края на ужасно дълга маса. Макрон бил отхвърлил искането на Кремъл да се подложи на тест за коронавирус, поради което бил държан на разстояние Путин, твърдят пред Ройтерс два източника от обкръжението на Макрон.

На фона на случващото се канцлерът на Германия Олаф Шолц също предупреди Русия, че ще понесе икономически и политически последици, ако нападне Украйна, предаде Ройтерс. "Залогът в момента e чисто и просто да бъде предотвратена война в Европа. Искаме мир", каза Шолц и призова за деескалация на напрежението.

Вчера Шолц прие в Берлин президентите на Франция и Полша, Еманюел Макрон и Анджей Дуда, след като в понеделник бе в Белия дом при президента на САЩ Джо Байдън. В понеделник той ще отиде в Киев, а на следващия ден ще се срещне в Москва с руския президент Владимир Путин.