0

А мериканският главен епидемиолог и специалист по инфекциозни заболявания д-р Антъни Фаучи докладва на президента Джо Байдън, че окончателна информация за новия вариант на коронавируса Омикрон ще има до две седмици, предаде Ройтерс.

Байдън получи личен доклад за новия вариант от своя кризисен щаб за борба с коронавируса, след като се върна във Вашингтон в края на празничния за САЩ уикенд. Експертите очакват Омикрон да достигне САЩ въпреки предстоящата забрана за допускане на посетители от Южна Африка.

Фаучи подчерта, че според него съществуващите ваксини предоставят защита от тежко протичане на болестта, предизвиквана от коронавируса. Експертите повториха препоръката си ваксинираните да си поставят

бустерни дози

Случаи на варианта Омикрон са потвърдени освен в Южна Африка и в Австралия, Белгия, Ботсвана, Великобритания, Германия, Дания, Израел, Италия, Канада, Нидерландия, Франция, Хонконг и Чехия.

Появата на новия вариант на коронавируса Омикрон представлява "повишен риск" на глобално равнище, предупреди днес Световната здравна организация (СЗО), цитирана от АФП.

СЗО изтъкна, че за момента около новия вариант на вируса все още има много неясноти колко опасен и заразен е той.

"Досега все още няма информация за смъртни случаи от Омикрон", отбелязва здравната агенция на ООН в документ, публикуван днес и съдържащ препоръки към властите за справяне с новия вариант.

СЗО призова за ускоряване на темповете на ваксинация срещу ковид на фона на появата на варианта Омикрон.

"Необходимо е възможно най-бързо да бъде ускорен темпът на ваксиниране на населението, особено на тези хора, които най-много се нуждаят от ваксиниране, а също така и на онези, които все още не са ваксинирани или не са напълно ваксинирани", пише в публикувания днес документ.

Случаи на заразяване с новия вариант на коронавируса може да бъдат регистрирани и при хора със завършен ваксинационен цикъл, но се очаква техният дял да е малък, прогнозира СЗО.

Организацията предупреждава, че Омикрон може да причини заболеваемост със

сериозни последици

Това ще се дължи на факта, че вариантът представлява съвкупност от голям брой мутации на коронавируса. Тази негова особеност е и в основата на опасенията дали наличните ваксини ще са достатъчно ефективни срещу Омикрон.

С откриването на щама Омикрон на вируса на ковид светът показа, че си е извлякъл поуки. Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която се включи от Брюксел в извънредното заседание на Световната здравна организация (СЗО).

Тя благодари на държавното ръководство на Южна Африка, което прозрачно сподели данните от изследванията, потвърдили откритието на новия щам. Така се действа, за да има бърз световен отговор. Тези действия със сигурност спасиха живота на много хора, заяви Фон дер Лайен.

Това е пример за международно сътрудничество в областта на здравеопазването, добави тя. Председателят на ЕК отбеляза, че ЕС работи за разгръщане на производството на ваксини в Африка и Южна Америка. По нейните думи догодина ЕС ще осигури 700 милиона дози ваксина срещу новото заболяване за по-бедните държави по света.

Здравните министри на страните от Г-7 се събират днес по спешност в Лондон, разтревожени от новия коронавирусен вариант Омикрон, който

продължава да се разпространява по света

въпреки затварянето на граници, предаде Франс прес.

Министрите на здравеопазването на САЩ, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и Великобритания ще обсъдят "развитието на ситуацията с Омикрон", съобщи Лондон, ротационен председател на Г-7.

Случаи, свързани с новия вариант, са открити в някои от тези страни - Канада, Италия, Великобритания и Германия. Във Франция "твърде вероятно е въпрос на часове" да се потвърди наличието на този вариант, заяви вчера здравният министър Оливие Веран.

От края на 2019 г. пандемията е отнела над пет милиона живота по света.