0

Т верският районен съд на Москва в понеделник призна дейността на социалните мрежи Instagram и Facebook, собственост на американската компания Meta, за екстремистка и забрани работата им в Русия. WhatsApp messenger няма да бъде засегнат от решението.

Руската прокуратура заведе дело за забрана на Meta, след като социалните мрежи на компанията временно разрешиха призивите за насилие срещу руските войници за жители на някои страни.

Забраната ще засегне само вече блокираните в страната социални мрежи Instagram и Facebook. Представител прокуратурата отбеляза, че забраната не важи за WhatsApp.Според обвинението, социалните мрежи на Meta влияят силно на общественото мнение, а компанията създава "алтернативна реалност, в която се подклажда омразата към руснаците“.

Роскомнадзор също така поиска от съда да удовлетвори искането на Генералната прокуратура, след като в Instagram са били публикувани над 4,6 хиляди фалшиви информации за действията на руските военни в Украйна. Представител на Мета в съда заяви, че кимпанията е променила политиката си и обявява за недопустима русофобията и призивите за насилие над руснаци. Според Meta присъствието на руснаци в социалните мрежи, които се използват от 2 милиарда души по света, е важен фактор в глобалната комуникация и бизнеса.