0

С ветовната здравна организация (СЗО) съобщи, че вариантът Омикрон на коронавируса вече е установен в 89 държави, но остават въпроси за мащаба на възможната заплаха, която представлява новият щам, предаде ДПА. Случаите на варианта Омикрон се удвояват на всяко от едно и половина до три денонощия в страните, където е установен, съобщи СЗО, според която новият щам "значително надвишава потенциала за разпространение" на Делта варианта. Очаква се скоро вариантът Омикрон да измести варианта Делта и да стане доминиращ.

Според СЗО все още не е ясно на какво се дължи бързото темпо на разпространение на варианта Омикрон: на присъщата му повишена способност за предаване, на по-големите способности да преодолява имунитета, изграден чрез ваксинация или преболедуване, или на комбинация от двете. "Все още има оскъдни данни за степента на тежест на Омикрон. Необходими са повече данни, за да разберем всичко за тежестта на протичане на заболяването при новия щам и как тя се повлиява от ваксинацията и предварително изработен имунитет", заявява СЗО.

Заради нарастващите случаи на Омикрон Великобритания обмислят да въведът пълен локдаун след Коледа.  Според „Таймс“ новите разпоредби ще забранят напълно общуването на хора от различни семейства на закрито, освен ако не се налага спешна работа. Пъбовете и ресторантите ще минат на обслужване единствено на открито. „Файненшъл таймс“ пък пише, че премиерът Борис Джонсън е бил запознат със серия от възможности от „леки напътствия за съобразяване на хората със сегашните разпоредби до налагане на пълен локдаун“. Вестникът цитира приближени на премиера , които твърдят, че той предпочита по-леката форма, но в същото време трябва да бъде реалист през заплахата от Омикрон.

Докато във Великобритания е в процес на обмисляне за въвеждане на локдаун, то в Нидерландия вече е направено. Новите ограничения ще влязат в сила в неделя, обяви премиерът Марк Рюте. Магазините, училищата, баровете, ресторантите и други обществени места, на които се струпват хора ще останат затворени поне до средата на януари. Локдаунът се налага след среща на правителството със здравни експерти. Това са най-строгите мерки срещу разпространението на Омикрон в Европа до момента.