0

Г енералният директор на "Роскосмос" Дмитрий Рогозин отправи косвена заплаха към българите с ядрена ракета "Сармат". "С какво е добра "Сармат" ли? Тя няма да иска разрешение за полет от страхливите българи, злопаметните румънци и предалите нашата обща история черногорци. Както и от шведите", написа той в "Туитър".

Изявлението му идва, след като стана ясно, че България е една от страните, попречили на посещението на руския външен министър Сергей Лавров в Сърбия. Визитата на дипломата беше отменена заради отказа на България, Република Северна Македония и Черна гора да отворят въздушното си пространство за самолета му. Той трябваше да се срещне в Белград с президента Александър Вучич, външния министър Никола Селакович, председателя на парламента Ивица Дачич и сръбския патриарх Порфирий.

Ядрената ракета "Сармат" е нова добавка към ядрения арсенал на Русия. Сармат е разработвана от години „Новият комплекс има най-високите тактически и технически характеристики и може да преодолее всички модерни средства за противоракетна отбрана. Той няма аналог в света и няма да има за дълго време“, заяви Путин. „Това наистина уникално оръжие ще засили бойния потенциал на въоръжените ни сили, като надеждно гарантира сигурността на Русия от външни заплахи и предостави храна за размисъл на хората, които в разгара на трескава агресивна реторика опитват да заплашват страната ни“, допълни той.

Сармат е нова тежка междуконтинентална балистична ракета, която се очаква Русия да използва с десет или повече бойни глави върху всяка ракета, съобщи Американската конгресна служба за анализи.