0

Г енералният секретар на ООН Антониу Гутериш пристигна в Москва за среща с руския външен министър Сергей Лавров и руския президент Владимир Путин.

Гутериш заяви по време на посещението си в Москва днес, че търси начини да спре боевете в Украйна възможно най-бързо.

"Изключително сме заинтересовани да намерим начини, за да създадем условия за ефективен диалог, да създадем условия за прекратяване на огъня възможно най-скоро, да създадем условия за мирно решение", заяви Гутериш в началото на разговорите с руския външен министър Сергей Лавров.

Преди това Гутериш бе на посещение в Турция, където след срещата турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че вярва, че ще бъде намерено дипломатическо решение за излизане от кризата с войната в Украйна, която се отразява на целия свят.

Гутериш е благодарил на президента на Турция за дипломатическите усилия на неговата страна за прекратяване на конфликта.

Ердоган на свой ред е посочил, че Истанбулският процес остава най-надеждният изход за излизане от войната и установяване на мир и е подчертал, че този процес трябва да бъде подкрепен.

Той е заявил, че вярва, че ще бъде намерено разумно и жизнеспособно дипломатическо решение за излизане от кризата, която по думите му се отразява не само на воюващите държави, но и на целия свят.

Турция ще продължи да сътрудничи тясно с ООН за прекратяване на преживяваната хуманитарна криза чрез усилия за евакуацията на цивилни и доставянето на хуманитарна помощ, като същевременно работи за прекратяване на сблъсъците, е казал още президентът на Турция.