0

Б ританците Шон Пинър и Ейдън Eйслин, както и мароканецът Саадун Брахим, бяха осъдени на смърт от съд на ДНР за участие във военните действия в Украйна, подготвят жалба срещу присъдата.

Пред ТАСС адвокатът на Пинер Юлия Церковникова заяви, че „всички осъдени започнаха да подготвят молби за помилване, които могат да се подават едва след влизане на присъдата в сила“. „В момента аз и моите колеги подготвяме пълния текст на жалбата срещу присъдата в интерес на нашите клиенти. Без съмнение, ако жалбата бъде отхвърлена и присъдата влезе в сила, ще искаме помилване, тъй като това е неотменимо право на подсъдимите, предвидено от законодателството на Донецката народна република, което не може да бъде нарушено“, каза Церковникова. На 9 юни съд на самопровъзгласилата се Донецка народна република осъди Пинър, Ейслин и Саадун на смърт по обвинения, че са участвали във военни действия като наемници на украинските въоrъжени сили.

Пред BBC семейството на Ейслин коментира, че времето за реакция от страна на Великобритания изтича „Няма думи, просто няма думи, трябва да е най-лошият кошмар за всеки да имаш заплаха за член на семейството си по този начин“, каза бабата на Ейслин Памела Хол. "Ейдън беше изключително разстроен, когато се обади на майка си тази сутрин. Ейдън каза, че от ДНР са му казали, че никой от Обединеното кралство не е осъществил контакт с тях и че той ще бъде екзекутиран. Вярвам на това, което Ейдън ни каза, че ако Лондон не се свърже с ДНР, той ще бъде екзекутиран“, коментира още тя.