0

Д окато войната в Украйна продължава с пълна сила, Западът тръпне в очакване както ще се случи в Москва на 9 май. Русия по традиция ще отбележи Деня на победата срещу Нацистка Германия и ще демонстрира оръжията си, което мнозина смятат за откровено сплашване на врага.

Дали руският президент Владимир Путин ще използва този важен за страната му ден, за да обяви официално война на Украйна и мобилизация, все още не е ясно. Сигурно е обаче, че Кремъл ще се възползва от Парада на победата, за да покаже огромния си военен потенциал на света.

Ето какво ще мине през Червения площад:

Начело на колоната традиционно е легендарният танк Т-34, който Русия приема за символ на победата във Великата отечествена война (Втората световна война).

Бойната машина ще бъде последвана от съвременна техника. За първи път по площада ще преминат реактивни системи за залпов изстрел „Торнадо-Г“. Русия ще покаже и всемогъщите си танкове Т-90М „Прорив“ и T-14 „Армата“, който Москва твърди, че може да развива до 90 км./ч.

Артилерията ще бъде представена от самоходните установки Мста-С, оперативно-тактически ракетни комплекси „Искандер“ и реактивни системи за залпово изстрелване „Торнадо-Г“. Русия ще покаже и станалите световноизвестни ПВО-та С-400, Бук-М3 и Тор-М2.

Москва няма да пропусне да отбележи и инвазията в Украйна. Вече седмици наред осем изтребителя МиГ-29 се готвят да прелетят в небето над руската столица във формата на латинската буква Z, която стана символ на армията.

Авиацията на Русия ще бъде представена още от стратегическите бомбардировачи Ту-95МС и Ту-160 Бял лебед, въздушният танкер Ил-78, най-новите изтребители от пето поколение Су-57, Ту-22М3 с голям обсег, както и известните МиГ-29, Су-35С, МиГ-31. Хеликоптерите Ка-52, Ми-28Н, Ми-24, Ми-8 и Ми-26 също ще се появят.