0

Д вама руски войници са загинали, след като са яли отровени пайове, дадени им от украински граждани, писа The Sun, позовавайки се на украинското разузнаване.

Твърди се, че войниците от трета мотострелкова дивизия са починали мигновено, след като са вкусили от сладкишите, подарени им от местните жители в град Изюм, Харковска област. Други 28 пък са били откарани по спешност в болница. Състоянието им се изяснява.

Разузнаването на украинското Министерството на отбраната в събота написа: „Украинците оказват съпротива на окупаторите с всички налични средства“. Към натровените се добавят „още около 500 военнослужещи от трета мотострелкова дивизия на Руската федерация, които са в болници поради тежко алкохолно отравяне с неизвестен произход“, пише още в изявлението.

Очаква се Изюм да види повече битки през следващите седмици, тъй като се разбира, че Путин прегрупира войските си за битки в Източна Украйна.

Войниците биха могли да използват града, който е близо до руската граница, като база за атаки в Донбас, пише Daily Mail. Контролът над града също така ще позволи на руснаците да изолират южните сили на Украйна от воюващите на север. Това се случва, когато Украйна обяви, че си е върнала контрола над района на Киев, като руските войски се оттеглят от столицата и град Чернигов.

Украински официални лица заявиха в събота, че техните сили са превзели повече от 30 града и села около Киев, претендирайки за пълен контрол над столичния регион за първи път, откакто започна руската инвазия в страната.

„Целият район на Киев е освободен от нашественика“, написа в социалните мрежи зам.-министърът на отбраната на Украйна Хана Маляр.

Днес ужасяващи снимки показват трупове, облечени в цивилни дрехи, лежащи по улиците на Буча, на 23 мили северозападно от столицата. Най-малко девет от телата изглежда са били екзекутирани, съобщиха Франс прес.

Кметът на Киев Виталий Кличко каза, че руският президент Владимир Путин е отговорен за тези "жестоки военни престъпления", добавяйки, че цивилните са били застреляни с вързани ръце.

Междувременно кметът на Буча Анатолий Федорук посочи, че 300 от жителите на неговия град са били убити по време на окупацията, като по-голямата част от жертвите сега са струпани в масов гроб. Държавният секретар на външните и общностните работи Лиз Тръс, снощи каза, че е ужасена от зверствата, описвайки „отвратителното насочване към невинни цивилни“.

Външният министър Дмитро Кулеба пък посочи, че Обединеното кралство работи за събиране на доказателства и подкрепа за разследването на Международния наказателен съд за потенциални военни престъпления.