0

О чаква се администрацията на американския президент Джо Байдън да обяви нови мерки за облекчаване на пътуването до САЩ, съобщава CNN. Белият дом щял да обяви по-късно в петък отмяна на изискването за отрицателен тест за COVID-19 за пътниците, пристигащи в страната по въздух. Мярката щяла да влезе в сила от полунощ в неделя местно време.

Зам.-говорителят на Белия дом Кевин Муньоз написа в Twitter, че зад решението да бъде отменено изискването за негативен COVID тест при пътуване "стоят положените от президента Байдън усилия за повишаване на ваксинационния процес в страната".

За вдигането на тази рестрикция от месеци лобира туристическият бранш в страната. От Центъра за контрол и превенция на заболяванията обаче заявиха, че ще преразгледат решението за отмяната на мярката след 90 дни и с оглед на ситуацията ще преценят дали да я въведат отново. Рестрикцията за влизане на територията на САЩ само с отрицателен тест за COVID-19 беше въведена през януари 2021 година.

Напълно ваксинираните чужденици трябваше да си направят PCR тест в рамките на 72 часа от пристигането си в страната. За неваксинираните този срок беше 24 часа.