0

П апа Франциск  направи първия си коментар за напрежението между Запада и Русия заради Украйна, като призова за сериозен международен диалог, който да разреши проблемите и настоя двете страни да избягват въоръжен конфликт, предаде Ройтерс.

Той каза, че се моли за "скъпата Украйна, за всичките й църкви и религиозни общности и за целия й народ, за да се реши напрежението чрез сериозен международен диалог, а не чрез оръжия".

"Оръжията не са път, по който трябва да се поеме. Дано тази Коледа да донесе мир в Украйна", заяви светият отец пред хиляди хора на площад "Свети Петър", събрали се там за традиционната неделна благословия.

Украйна е предимно православна страна, като католиците от византийския и латинския обред съставляват около 10 процента от населението на бившата съветска република. Украйна обвинява Русия, че струпва десетки хиляди военни по границата като подготовка за военна офанзива. Русия отхвърля да планира каквато и да е атака и обвинява Украйна и САЩ в дестабилизиращо поведение.