К итай е извършил изпитание на космически кораб през юли, а не способна да носи ядрено оръжие хиперзвукова ракета, както бе съобщено от в. "Файненшъл таймс", заяви китайското външно министерство, цитирано от Ройтерс.

Китай е извършил изпитание на космически кораб през юли, а не способна да носи ядрено оръжие хиперзвукова ракета, както бе съобщено от в. "Файненшъл таймс", заяви китайското външно министерство, цитирано от Ройтерс.

Цитирайки пет добре осведомени източници, в. "Файненшъл таймс" съобщи в събота, че Китай е тествал способна да носи ядрено оръжие хиперзвукова ракета, която е прелетяла през Космоса, но не е уцелила мишената, разминавайки се с нея на няколко десетки километра. Изданието пише, че изпитанието "е изненадало американското разузнаване".

"Това не беше ракета, а космически кораб", каза говорителят на китайското външно министерство Чжао Лицзян на редовна пресконференция в Пекин, след като бе попитан за информацията във вестника. Говорителят допълни, че това е бил "рутинен тест" с цел изпитване на технология за повторно използване на космически кораб.