0

Б ългария направи неприятелски стъпки, враждебни стъпки спрямо Русия в ситуацията с Украйна и ще ѝ се наложи да купува газ за рубли, независимо дали иска или не иска, харесва ѝ или не ѝ харесва. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Руският президент Владимир Путин обяви в сряда, че Русия ще приема плащания за доставки на природен газ само в рубли и няма да приема „компрометирани валути“, визирайки най-вече долара и еврото. Мярката важи за държавите, които влязоха в списъка на т.нар. недружелюбни страни, който Москва обяви преди време.

Песков коментира, че плащането в рубли това може да се окаже проблем за Сърбия. „Президентът Александър Вучиче прав, това наистина може да е проблемна ситуация, но той не важи за Сърбия. Сърбия е приоритет за нас и предстои да решим този проблем за нея“, обясни той. По-рано Вучич каза , че решението на Русия да приема плащания за доставки на природен газ в рубли се е превърнало в голям проблем за света. Песков каза още, че Русия има съюзници в Европа, които са с "по-трезва позиция", но общата антируска истерия на Запада е достойна за съжаление.