0

Р усия не възнамерява да се занимава с благотворителност и да доставя на Европа своя природен газ безплатно, Москва, в случай че ЕС откаже да плати за доставките в рубли, ще проучи ситуацията и ще вземе по-нататъшни решения. Това заяви в понеделник в ефира на американската телевизия PBS прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков.

"Не знам какво ще се случи, когато отхвърлят тази възможност. Веднага щом научим за крайното решение, ще проучим какво може да се направи. Определено обаче нямаме намерение да се занимаваме с благотворителност и да даваме природен газ на Западна Европа безплатно“, категоричен е Песков, като добави: „Няма плащане – няма газ“.

Той също така подчерта, че не Москва е инициирала идеята ЕС да прекрати постепенно доставките на руски газ. „Разбира се, не бихме искали да виждаме това в нашата реалност“, каза Песков в отговор на репликата на водещия, че Германия и редица други държави, които отдавна са едни от ключовите купувачи на руски газ, търсят начини да се остават от него в бъдеще.

Песков добави, че западните държави са започнали пълномащабна икономическа война срещу Русия. „За съжаление, тези условия са напълно недружелюбни. Влязохме в етап на тотална война. И ние в Русия усещаме войната върху себе си, тъй като западноевропейските страни, САЩ, Канада и Австралия всъщност водят война срещу нас в търговия, икономика, заграбване на имуществото ни, заграбване на парите ни, блокиране на финансовите ни отношения. И ние трябва да се адаптираме към новата реалност", каза той.

Песков коментира и че изявленията на президента на САЩ Джо Байдън за руския лидер Владимир Путин. Според него те предизвикват сериозно безпокойство и са лична обида от страна на американския държавен глава. „Изказванията на Байдън са много обезпокоителни. На първо място, това е лична обида и е трудно да си представим място за лична обида в реториката на политически лидер и особено на политически лидер на най-великата държава в света - Съединените щати. Много съжаляваме за това. Неговото твърдение, че Путин не трябва да е на власт в Русия, разбира се, е напълно неприемливо. Не е работа на президента на САЩ да решава кой да управлява Руската федерация, хората на Русия вземат решението на изборите“, подчерта Песков.

Относно войната в Украйна, говорителят на Кремъл обвини НАТО, че е предприело стъпки, които застрашават сигурността на Москва още преди инвазията. „Ситуацията е много тревожна, но ние сме достатъчно мъдри, за да разберем нещата. Ние сме дълбоко убедени, че машината на НАТО не е машина за сътрудничество, не е машина за сигурност, тя е машина за конфронтация. Трябва да разберете каква е причината за тази операция“, подчерта Песков, като припомни, че Москва от години предупреждава Запада за страховете си, свързани с Алианса.

„Никой не обмисля използването, дори самата идея за използване на ядрени оръжия“, каза говорителят на президента, на въпрос дали ситуацията в Украйна може да ескалира до такава степен. Той добави, че не се съмнява, че „задачите на специалната военна операция в Украйна ще бъдат изпълнени“. „Но всеки резултат от операцията, разбира се, не е основа за използване на ядрени оръжия. Имаме концепция за национална сигурност, която казва много ясно, че само в случай на заплаха за съществуването на държавата, бихме прибегнали към такива оръжия“, каза той.