0

Н ай-малко петима души са убити вчера в Донецк при артилерийски обстрел на украинските сили, а броят на ранените е 22, съобщиха представители на проруските сепаратисти и руски агенции, цитирани от Ройтерс.

По данни на Русия над 300 ракети и снаряда са паднали в града, като са ударили пазар, родилен дом в Донецк и други части от инфраструкрутата. Пред информационна агенция ТАСС говорителят на генералния секретар на ООН Стефан Дюжарик заяви, че „съобщенията за обстрел на родилна болница в Донецк будят безпокойство“. „Всяка атака срещу цивилна инфраструктура, особено здравни заведения, е явно нарушение на международното право", каза той.

След обстрела, който, по информация на местни жители е продължил почти цял ден, лидерът на самопровъзгласилата се Донецка народна република Денис Пушилин заяви, че „Киев премина всички граници. Използват се забранени методи за водене на война. Обстрелвани са спални помещения и централните квартали на град Донецк . Под обстрел са и други градове и населени места на ДНР".

Пушилин добави, че Украйна все още разполага с достатъчно оръжия, с които да нанасят удари по Донецк. Той каза още, че Донецката народна република е поискала допълнителна военна помощ от Русия след атаката, като не уточни в какво ще се състои тя.