0

О бзета от желанието графично да изрази критичното си отношение към християнската църква и насилието над деца, дизайнерка от Франкфурт на Майн е сътворила доста спорни произведения – взела е православни икони и спонтанно е налепила върху тях порно сцени, които са от мъниста. Кристин Мецнер е подредила творбите си в изложбено пространство в Офенбах и откакто го е сторила, изложбата предизвиква доста различни реакции – възмутените са повече от възхитените, а тези, които се отнасят положително, предпочитат да говорят не за художествените качества на творбите, а за свободата за правиш такова изкуство. Засега хич не е ясно, защо фрау Мецнер е избрала точно православни икони за този връх в творчеството й – все пак православните в #Германия съвсем не са чак толкова много, а и не само не я разбират, но не се и отнасят с разбиране към омърсяването на иконите с порно сценки – намират го за безвкусно.

И тук е мястото питаме – дали пък многобройните истории със свещеници педофили не бяха свързани повече с католическата църква?

А и авторката вероятно не е наясно, че за разлика от католическите им събратя, православните свещеници могат да се женят (това, разбира се, не изключва възможността и сред тях да има педофили). И още нещо – концептуалното изкуство придобива значимост именно с концепцията си, а когато тя куца (какъвто очевидно е и случаят с Мецнер), то започва да се превръща в халтура.