0

Р уският президент Владимир Путин иска да създаде „отворена Евразия“, която да се разпростира от „Лисабон до Владивосток“. Това написа в профила си в инстаграм Дмитрий Медведев, който е заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия.

„Руският президент Владимир Путин твърдо си постави за цел демилитаризация и денацификация на Украйна. Тези сложни задачи не могат да бъдат изпълнени наведнъж. И те ще се решават не само на бойните полета. Да променим кървавото и пълно с фалшиви митове съзнание на част от днешните украинци е най-важната цел. Целта е в името на мира на бъдещите поколения самите украинци и възможността най-накрая да изградим отворена Евразия – от Лисабон до Владивосток“, написа Медведев.

В дългата си публикация бившият руски държавен глава коментира фалшиви информации, които се ширят в медиите относно войната в Украйна и обвини западните медии за тях. „Множество PR агенции, „фабрики за тролове“, управлявани от западните правителства и техните лични НПО-та, ги готвят за огромни суми пари. От ден на ден новините за „историите на ужасите“ и „преодоляването“ стават все по-заблуждаващи“, смята той.

„В името на митичната "история на Украйна" от XIV-XVII век беше унищожена идеята за единен руски народ. Галерията на 20-и век по принцип е съставена само от нацисти, убийци и колаборационисти, издигнати от съвременния украински човек в ранг на герои – Коновалец, Шухевич, Бандера, Клячковски, Мелник. Голяма част от украинците се молят за Третия райх през последните 30 години, буквално. Отвращение предизвикват снимки, на които се срещат нацистки символи в почти всяка военна част на Украйна, заснети от нашата армия. Това не е игра на фашистка естетика, както се опитват да ни докажат западняците. Това е идеология. Урок за украинците ще бъде не само настоящата спецоперация, но и епизоди от славното минало”, пише още в гневния си пост Медведев.