0

П оредната порция санкции обяви Белият дом обяви. САЩ заедно с европейските си партньори са предприели действия за налагане на санкции на 8 богати руснаци, както и на членове на техните семейства, и за налагане на визови ограничения на други 19 руски граждани.

По време на речта си "За състоянието на съюза" във вторник президентът на САЩ Джо Байдън предупреди руските олигарси, че Министерството на правосъдието на САЩ сформира работна група, насочена към "престъпленията", извършвани от богати лица в подкрепа на военните действия на руския президент Владимир Путин в Украйна.

Санкциите, които предвиждат забрана за използването на собственост, базирана в САЩ, и блокират американците да оперират с посочената собственост, се разпростират върху лица, за които се смята, че "дават възможности" на руския президент Владимир Путин. Сред санкционираните са прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков; Николай Токарев, съпругата му Галина, дъщеря му Мая и две компании за луксозни недвижими имоти; Борис Ротенберг, съпругата му Карина и синовете му Роман и Борис; Аркадий Ротенберг, синовете му Павел и Игор и дъщеря му Лилия; Сергей Чемезов, съпругата му Екатерина, синът му Станислав и доведената му дъщеря Анастасия; Игор Шувалов, петте му компании, съпругата Олга, синът Евгений и неговата компания (както и самолет), и дъщерята Мария и нейната компания; Евгений Пригожин, трите му компании, съпругата Полина, дъщерята Любов и синът Павел; Алишер Усманов, както и частният му самолет и суперяхта, която е задържана от германските власти и е "един от най-големите" подобни плавателни съдове в света.

Още 19 руски олигарси и 47 членове на техните семейства или близки сътрудници са подложени на нови визови ограничения, наложени от Държавния департамент на САЩ. Техните имена не бяха посочени в доклада.