0

Р усия няма планове да окупира територията на Украйна. Това заяви посланикът на федерацията у нас Елеонора Митрофанова във видеоклип, разпространен от дипломатическата мисия.

Тя допълни, че всяка седмицас ще дава брифинги за действията на руските сили в Украйна.

"Вземат се всички възможно мерки за запазването на живота и сигурността на мирните жители. Ударите се нанасят само по военни обекти при използването на високоточни оръжия. До момента 2911 военни обекта са разрушени. 90% от военните летища на Украйна са били поразени“, поясни Митрофанова.

Дипломатът посочва, че през последните два дни се прави всичко възможно за осигуряване на хуманитарни коридори. „Евакуацията на жителите върви трудно, тъй като формированията на украинските националисти пречат на организацията. Те използват мирните жители като жив щит", повтори позицията на Кремъл тя.

Посланикът говори и за биологичните лаборатории, които Русия съобщи, че е открила в Украйна. По думите й продължават анализите на документите за секретно военно-биологични дейности на САЩ.

"Американците са планирали работа с патогените на птици и влечуги, а след това изучаване възможностите за пренасяне на африканска чума и антракс по свинете. Провеждали са експерименти с мостри от коронавирус от прилепи. Целта е била създаване на биологично оръжие за скрито разпространение на смъртоносни патогени, насочени срещу Русия. Тези патогени могат да бъдат опасни и за цяла Европа", допълни посланичката.

Затварянето на въздушното пространство на България за руски самолети и поредният случай на изгонени руски дипломати под измислен претекст несъмнено ще се отразят негативно на двустранните ни отношения.

Заради внушения в медии и спиране разпространението на руски канали, Митрофанова ще информира всяка седмица на брифинг по актуалните въпроси от международния дневен ред и двустранните отношения с България.

Припомняйки обявяването от МВнР на двама сътрудници на посолството на Русия за персони нон грата, Митрофанова заяви, че това действие не може да се разглежда по друг начин, освен като стремеж на официална София да „налее малко масло в огъня” в разпалваната от Запада антируска истерия.

"Тези действия няма да останат без отговор", прочита посланикът и припомня, че на 5 март Русия обяви България за неприятелска държава.

„Не налагаме още ембарго за доставките на газ по „Северен поток” 1, но европейските политици активно ни подтикват към това”, посочва посланик Митрофанова.

Тя казва, че заявленията за отказ от руски нефт и нефтопродукти будят недоумение, след като цените днес са се покачили на над 130 долара за барел.

"Освен това всички знаят, че доставките на нефт и нефтопродукти от Русия днес са най-конкурентноспособни за европейския пазар. Отказът от руски нефт ще доведе до тежки последици за световния и най-вече за европейския пазар. При това не е възможно бързо да се замени обемът на руски нефт за европейския пазар, това ще отнеме повече от една година", казва още посланикът на Русия, цитирана от Dariknews.