К ристиане Теобалд, изпълняващ длъжността художествен ръководител на балетната трупа към Държавния балет в Берлин, заяви, че през новогодишния сезон хореографите ще поставят „Дон Кихот“ вместо „Лешникотрошачката“, в която били открити културни стереотипи и прояви на расизъм, пише в. „Билд“.

Изданието отбелязва, че постановката на руските хореографи Василий Медведев и Юрий Бурлака през 2013 г. е отменена. Това е реконструкция на оригинална постановка на Мариус Петипа през 1892 г. Похарчени са около 1,5 милиона евро.

Според Теобалд някои елементи от реконструираната продукция не отговарят на идеите на постколониалната епоха. Тя отбеляза, че още през 2015 г. Държавният балет на Берлин започва да получава оплаквания, че във второто действие на балета две деца играят в черен грим (бели хора, чиито лица се гримират в черно за хумористично цели).

Продукцията трябвало да бъде преразгледана. Като "трудни моменти" тя определи китайския танц с малка "пъплеща" стъпка и ориенталския танц, в който участват жени от харема, където солистката била с тъмнокафяв грим.