0

Р уските агенции са хаквали правителствени сървъри, като са манипулирали и разпространявали имейли на полското правителство, за да изложат на показ обвързаността между изпълнителната и съдебната власт в Полша. Това обвинение отправи в сряда премиерът Матеуш Моравецки на страната, предаде Асошиейтед Прес.

Той окачестви като "провокации" действията на руските и беларуските тайни служби, целящи според него да всеят раздори в Полша заради полската подкрепа за Украйна, след като тя бе нападната от Русия.

От имейлите от 2019 г., за които полската преса съобщи в понеделник, става ясно, че началникът на премиерската канцелария Михал Дворчик информира премиера, че е обсъждал някои съдебни дела с лице, описано като "председателката" Юлия П., и че тези дела са били прекратени.

Описанието съвпада с името на Юлия Пшилембска, председателка на полския Конституционен трибунал (съд). Под нейно ръководство конституционните магистрати са произнасяли присъди в полза на правителствената политика и в подкрепа на Варшава в споровете ѝ с Европейската комисия.

Във вторник обаче Пшилембска отрече някога да е обсъждала присъди на Конституционния трибунал освен с неговите членове. Тя също така заяви, че няма да се уплаши от каквито и да било "руски провокации". 

Кореспонденция между имейл адресите на Дворчик и Моравецки изтича в полските медии от няколко месеца. Правителството оспорва тяхната автентичност, но лица, които са споменати в документите, пък твърдят обратното.