0

П резидентът на САЩ Джо Байдън ще подпише закона за „ленд-лиз“ за Украйна в понеделник, 9 май, съобщи прессекретарят на Белия дом Джен Псаки. Законът ще облекчи доставките на въоръжения за Украйна.

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс заяви, че новата фаза на войната в Украйна ще бъде не по-малко опасна от тази, с която тя започна.

Бърнс заяви, че руският президент Владимир Путин "е решил, че не може да си позволи да загуби" и затова залогът е голям.

Междувременно в разговор с високопоставени служители на разузнаването и отбраната на САЩ президентът на САЩ е заявил, че неотдавнашните съобщения в медиите за обмен на разузнавателна информация между САЩ и Украйна са "контрапродуктивни". Телевизия Ен Би Си е била информирана за това от източници сред служителите на администрацията. Според един от събеседниците на канала в телефонен разговор с директора на ЦРУ Уилям Бърнс, директора на националното разузнаване Аврил Хейнс и министъра на отбраната Лойд Остин Байдън е заявил, че подобни публикации "отклоняват вниманието от нашата цел". Друг служител е заявил, че президентът на САЩ е поискал да се спре изтичането на информация.

На 6 май американски медии, сред които NBC, The New York Times и CNN, съобщиха, че САЩ са предоставили на Украйна разузнавателна информация, която е позволила на украинските сили да насочат ракетния крайцер "Москва". По-рано "Ню Йорк Таймс" съобщи, че американското разузнаване е предоставило на Украйна информация за движението на командните пунктове на руската армия, което, наред с другото, е довело до смъртта на 12 руски генерали, по непотвърдени данни.

В отговор на тези публикации Кремъл заяви, че предаването на разузнавателни данни и оръжия на Украйна от САЩ, Великобритания и НАТО "не допринася за бързото приключване на операцията", но не може да попречи на Русия да постигне целите си.

Същевременно украинският вицепремиер Ирина Верешчук заяви, че всички жени, деца и възрастни хора са евакуирани от „Азовстал“. Щурмът на металургичния гигант в Мариупол продължава.