Ч етири седмици след като премахна всички наложени заради коронавируса ограничения, Исландия отново затегна правилата заради влошаване на епидемиологичната ситуация, предадоха световните агенции.

Четири седмици след като премахна всички наложени заради коронавируса ограничения, Исландия отново затегна правилата заради влошаване на епидемиологичната ситуация, предадоха световните агенции.

От полунощ до 13 август на обществени събирания ще могат да присъстват до 200 души. Връща се правилото за спазване на дистанция от 1 метър, а баровете и ресторантите ще трябва да затварят в 23 ч. Басейните и спортните зали ще могат да работят с не повече от 75 процента от капацитета си, а маските отново стават задължителни на закрито.

Преди близо месец Исландия, която постигна едно от най-високите равнища на ваксинация в света (над 85 процента от жителите й над 16-годишна възраст са напълно ваксинирани), първа в Европа премахна всички действащи вътре в страната ограничения. От 12 юли обаче островната държава се сблъсква със значителен ръст на случаите на ковид. Регистрирани бяха 355 новозаразени, като три четвърти от тях са ваксинирани. Според здравните власти в повечето от тези случаи става въпрос за варианта Делта.