0

Л идерите на Гемания, Франция и Италия – Олаф Шолц, Еманюел Макрон и Марио Драги са поискали „зад затворени врати“ украинският президент Володимир Зеленски да възобнови преговорите с Владимир Путин, съобщава „Die Welt”.

Пред медии тримата лидери обявиха подкрепата си към Украйна и предоставянето й на статут на кандидат за член на ЕС. Въпреки това, според “Die Welt” , по време на лични разговори, те са призовали Зеленски да седне на масата за преговори с Путин. “Die Welt” обяснява молбата им с икономическите щети, които техните страни понасят заради войната, които стават все по-големи и по-трудни за компенсиране. Икономическият растеж се забави рязко, а инфлацията достигна рекордно ниво

Освен лидерите на Франция, Германия и Италия, румънският президент Клаус Йоханис също посети Киев. На пресконференция след разговорите Еманюел Макрон каза , че и четиримата европейски лидери подкрепят идеята за предоставяне на Украйна „незабавен“ статут на кандидат. Олаф Шолц отбеляза, че за да се предостави членство на Украйна, „трябва да бъдат изпълнени изискванията за демокрация и върховенство на закона“.