0

Eвропейската централна банка (ЕЦБ) планира да промени дизайна на евробанкнотите до 2024 г., гласи съобщение на сайта на банката.

За да определи какво ще бъде изобразено на новите банкноти, ЕЦБ ще създаде фокус групи, които ще включват представители от всички страни в еврозоната. Те ще помогнат да се състави списък с теми за нов дизайн, от който след това ще изберат най-добрите. Окончателното решение ще бъде взето от ръководството на ЕЦБ след обществени консултации.

„След 20 години е време да преосмислим външния вид на нашите банкноти, за да ги направим по-близки до европейците от всички възрасти и произход“, каза президентът на ЕЦБ Кристин Лагард.

Представител на банката потвърди пред Euronews, че това е първият пълен редизайн на евробанкнотите от две десетилетия. Преди това ЕЦБ само актуализира външния им вид, за да добави нови атрибути за борба с фалшифицирането.

Еврото в момента е валутата на 19 от 27-те държави-членки на Европейския съюз. Еврото съществува официално от 1999 г., но бе въведено в масова употреба през 2002 г. Сега банкнотите изобразяват предмети, които символизират архитектурните стилове от различни периоди от европейската история.

В края на юни т. г. България потвърди първоначалната си цел за въвеждане на еврото от началото на 2024 г., като сега стана ясно, че се планира процесът да премине без преходен период, а датата на приемане на еврото да съвпада с въвеждането му като официална разплащателна единица.