О коло хиляда жители на Рим протестираха срещу електронните COVID сертификати. От импровизираната сцена оратори призоваха да бъде защитена свободата и да не се използва здравеопазването като прикритие за въвеждане на диктатура.

Около хиляда жители на Рим протестираха срещу електронните COVID сертификати. От импровизираната сцена оратори призоваха да бъде защитена свободата и да не се използва здравеопазването като прикритие за въвеждане на диктатура.

Демонстрации на противници на системата за електронни сертификати, която действа в Италия от началото на август, се проведоха и в други големи градове на страната. Най-масово е било шествието в Триест с участието на 7000 души.

Няколкостотин нидерландци се събраха на протест в Хага срещу въвеждането на COVID-паспорт за достъп до барове, ресторанти, театри и други закрити пространства, предаде Ройтерс. COVID-паспортът удостоверява, че притежателят му е напълно ваксиниран срещу коронавирус или има отрицателен тест. Повечето нидерландци подкрепят въвеждането на паспорта, но основният му опонент е ресторантьорският и хотелиерски бизнес.

Властите на Нидерландия въведоха документа едновременно с вдигането на повечето ограничителни мерки в страната, след като 72% от населението са поне с една доза ваксина. Засега маските остават задължителни в обществения транспорт, но учениците вече няма да са задължени да ги носят по време на занятия, отменя се и изискването за физическа дистанция от метър и половина.