0

А встрия, Унгария и Словакия са оттеглили ветото върху ембаргото на ЕС върху руския петрол. Съобщи немската телевизия ZDF, като се позова на високопоставен дипломат от ЕС.
Според източника важен фактор е била позицията на германското правителство, което е решило да подкрепи ембаргото.
В същото време въпросите за преходния период все още са отворени.
Ден по-рано стана ясно, че германският кабинет е подкрепил плановете на Европейския съюз да наложи ембарго върху вноса на петрол от Русия. Причината за внезапната промяна в позицията на Германия вероятно е скорошният успех в намирането на алтернативни доставчици на петрол, но подготовката за прекратяване на доставките на руски петрол ще отнеме няколко месеца.


Унгария, Австрия и Словакия, както и Испания, Италия и Гърция, се смятаха за „спирачки“ на петролното ембарго. Според дипломати страни като Словакия и Унгария досега са се противопоставяли на бърза забрана на вноса, най-вече поради голямата си зависимост от доставките на руски петрол. В същото време в южноевропейските страни очакваното увеличение на цените на енергията за потребителите след ембаргото се приема с голяма загриженост.

ЕС ще спре вноса на руски въглища през лятото и ще се откаже от руския петрол до края на годината, заяви в същото време германският канцлер Олаф Шолц.

Днес министрите на енергетиката от ЕС се събират на извънредно заседание в Брюксел, след като миналата седмица "Газпром" спря подаването на газ към България и Полша и отхвърли плащанията на Германия и Австрия в евро. Министрите ще проучат възможностите за допълнителни действия за сигурността на доставките, транзита на газ и управлението на резервите на синьо гориво в рамките на следващите седмици и месеци.