0

К ратко порновидео бе излъчено по време на онлайн събитие, организирано в италианския Сенат от протестната партия Движение Пет звезди в понеделник, предаде агенция АНСА.

Сенаторката Мария Лаура Мантовани докладва инцидента пред пощенската полиция, като изрази надежда, че извършителите ще бъдат наказани.

Мантовани спря обидното видео – клип в стил аниме, показващ как стилизирана двойка прави секс, след около минута. Тя също така „изгони“ хората, които го пуснаха по време на стрийминга. Семинарът, озаглавен „Към прозрачно гражданско общество“, бе с участието на Нобеловия лауреат Джорджо Паризи, носител на отличието за физика за 2021 г.

Според портала TheGamer става въпрос за проява на нова форма на кибервандализъм или Зуумбомба. Тя се осъществява, когато някой хакер успява да проникне в онлайн среща, провеждана по платформата Зуум, и завладее екрана на водещия. След това извършителите често пускат еротични или обидни материали веднага щом поемат контрола. Точно това се е случило и при срещата между италианските сенатори.

В даден момент по време на конферентния разговор по Зуум потребител, назовал се Алекс Спенс, успял да проникне и започнал да излъчва порноанимации. Първата била сексуална сцена с Тифа Локхарт, персонаж от компютърната игра Final Fantasy VII, която от десетилетия е главният герой в хентай клипове, правени от фенове на играта. След като видеото било посрещнато с тревожни викове от участниците в срещата (включително „О, Христосе!“ от страна на сенатор Мантовани), техническият екип се опитал да си върне контрола. Междувременно обаче хакерите пуснали втори порноклип със Сян Лин от популярната игра Genshin Impact. Едва след това Алекс бил изритан от конферентната връзка.

В своя сигнал до правоохранителните органи сенатор Мантовани подчертала, че е била извършена „истинска хакерска атака“. Ще бъде обаче много трудно да се изправят извършителите пред съда, тъй като често подобни вандали не живеят в страната, където предприемат подобни изстъпления, изтъкна TheGamer.

Участниците в онлайн заседанието (вдясно) с изненада гледат порноклипа.

 Участниците в онлайн заседанието (вдясно) с изненада гледат порноклипа.