0

Р уският президент Владимир Путин започна учения на стратегическите сили за възпиране с изстрелвания на балистични ракети.

Владимир Путин наблюдава ученията заедно с беларуския президент Александър Лукашенко от ситуационния център в Кремъл. Това съобщи прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков пред агенция РИА Новости.

По време на ученията се проведоха изстрелвания на хиперзвукови балистични ракети "Кинжал", крилати ракети "Калибър" и "Искандер", хиперзвукова ракета "Циркон", междуконтинентална балистична ракета "Ярс" и балистична ракета "Синева".

Военните практикуваха удари по сухопътни и морски цели.

Също така руският министър на отбраната Сергей Шойгу каза, че по време на ученията те практикуват използването на ядрени оръжия.

„Основната цел на учението е да се отработят действия за нанасяне на гарантирано поражение на противника“, докладва г-н Шойгу на Владимир Путин.

Ученията бяха планирани по-рано. По време на ученията проверихме готовността на органите за военно командване, пускови бойни екипажи, екипажи на бойни кораби и стратегически ракетоносци. В учението участваха Въздушно-космическите сили, Южния военен окръг, Ракетните стратегически войски, Северния и Черноморския флот. Ученията се провеждат под ръководството на Владимир Путин.

Александър Лукашенко е в Москва на официално посещение, за да обсъди въпроси, свързани със съюзната държава. На съвместна пресконференция след разговорите Владимир Путин каза, че ще даде на г-н Лукашенко възможност да „командва“ стратегическите ядрени сили.