0

Р уските военнослужещи се бият за нашия народ в Донбас, за сигурността на родината. Това каза руският президент Владимир Путин в речта си по време на Парада на победата.

„Русия призова Запада към честен диалог, за намиране на разумни компромисни решени, за отчитане на интересите на другия. Всичко беше напразно. Страните от НАТО не искаха да ни чуят. Това означава, че са имали съвсем различни планове. Откровено се подготвяше поредната наказателна операция в Донбас, за нахлуване в историческите ни земи, включително Крим“, каза още той.

„Русия даде превантивен отпор на агресията. Това беше принудително, навременно и единствено правилно решение. Решението е за силна, суверенна и независима държава“, каза още Путин за войната в Украйна.

„Днес нашите военни от различни националности, заедно в битка, се пазят един друг от куршуми и шрапнели, като братя. И това е силата на Русия. Великата, неразрушима сила на нашия мултинационален народ. Днес вие защитавате това, за което са се борили вашите бащи, дядовци, прадядовци“, каза Путин пред участниците в парада.

„9 май 1945 г. завинаги ще остане в световната история като триумф на нашия обединен съветски народ, на неговото единство и духовна мощ, на несравним подвиг на фронта и в тила. Денят на победата е близък и скъп за всеки от нас, в Русия няма семейство, което да не е свързано с Великата отечествена война. Споменът за нея не избледнява", подчерта Путин.

Руският президент отправи и критика към САЩ, като заяви, че американски ветерани от Втората световна война са получили забрана да присъстват на парада в Москва. „Ние сме горди с вашия принос за победата. Ние отдаваме почит към всички наши съюзници, които победиха нацизма“, каза той.