0

Р усия признава Донецката и Луганската народни републики за независими държави. Това заяви руският президент Владимир Путин в обръщение към руснаците.

"Темата на моята реч са събитията в Украйна и защо това е толкова важно за нас, за Русия", започна речта си руският президент.

В първата част на обръщението Путин говори подробно за разпадането на СССР, довело до появата на независима Украйна, за корупцията и високите сметки за комунални услуги в съвременна Украйна, за агресивните действия в Украйна, подкрепяни от чуждестранни специални служби, и добави, че украинските власти могат да създадат ядрено оръжие и "действително да разположат бази на НАТО на украинска територия".

Присъединяването на Украйна към НАТО, каза Путин, представлява пряка заплаха за сигурността на Русия.

Близо четири милиона души в Донбас "са подложени на геноцид", които "не са подкрепили държавния преврат" и се противопоставят на "пещерния национализъм", каза Путин.

Моля Съвета на федерацията да подкрепи решението за признаване на независимостта на Луганската и Донецката народна република и за сключване на договор за приятелство и взаимопомощ.

"Сигурен съм, че народът на Русия ще ме подкрепи", каза Путин в края на обръщението.

Веднага след това по телевизия "Россия 24" бяха излъчени кадри от подписването на договорите с ЛНР и ДНР в Кремъл.

Малко преди обръщението си към руснаците Путин уведоми лидерите на Германия и Франция за намерението си да признае ДНР и ЛНР. Според пресслужбата на Кремъл те са "изразили разочарованието си" от решението, но са "изразили готовност да продължат контактите си".

На 21 февруари Съветът за сигурност на Русия проведе заседание, на което заместник-председателят му Дмитрий Медведев предложи да се признае независимостта на републиките от Донбас. Предложението беше подкрепено от всички присъстващи на заседанието.

Преди това Путин неведнъж е заявявал, че подкрепя спазването на споразуменията от Минск като част от уреждането на кризата в Донбас. В тези споразумения се казва, че Донецката и Луганската народна република са неразделна част от Украйна.

Председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен разпространиха съвместно изявление, в което осъждат възможно най-решително това, че руският президент Владимир Путин обяви признаването на независимост на Донецк и Луганск.

"Тази стъпка е ярко нарушение на международното право и на споразуменията от Минск", посочват те. "ЕС ще отвърне със санкции срещу замесените в това незаконно действие", се допълва в изявлението. 

Какво ще се случи след последните действия на Москва

Признаването на сепаратистките региони се придружава от договор за сътрудничество в областта на отбраната. Това означава, че разполагането на руски войски в ДЛНР е неизбежно. От формална гледна точка това дава основание на Запада недвусмислено да оцени подобно разполагане като агресия, тъй като всички останали смятат ДЛНР за територия на Украйна.

Признаването на действията на Русия за акт на агресия задейства предварително планирани механизми за санкции от страна на САЩ, Великобритания ще го стори още утре. ЕС също е подготвил своите варианти. Решението на Съвета на ЕС са въпрос на техника.

Западът ще се откаже от по-нататъшен диалог. Вероятно е да бъдат отменени срещите на най-високо ниво. Мястото за дипломация ще остане, но няма да има разговори за сигурността в Европа. Всичко ще зависи от ситуацията по линията на съприкосновение и от военния компонент. Ако границата на ДЛНР бъде фиксирана на сегашната контактна линия без боеве, санкциите могат да бъдат сравнително умерени. В случай на избухване на военни действия и оттегляне на ВСУ до административните граници на Донецка и Луганска област ще бъде използван много по-широк пакет от мерки, както е отразено в проектите на Конгреса на САЩ: блокиране на руски банки или закриване на сметки в американски банки, блокиране на едри бизнесмени, поетапно блокиране на компании от добивния сектор, забрана за закупуване на руски дълг на вторичния пазар, замразяване на "Северен поток 2" и т.н. Доставките на оръжие за Украйна ще се увеличат многократно. По същия начин ще бъде и с финансовата помощ.