0

Т рогир е малко средновековно градче в Хърватия, което не е толкова популярно като останалите курорти в страната, но е пълно с богата история. Намира се на около 12 часа път с кола, като по-удобно е да се мине от Сърбия към Хърватия директно вместо пред Босна и Херцеговина, защото там пътищата не са толкова добри и времето за достигане на целта се удължава поне с час. Градът се намира на брега на Адриатическо море и е прибран в крепостни стени на малък остров на Далматинското крайбрежие. Плажовете са чисти, хората са спокойни и усмихнати, а цените са по-добри в сравнение с други градове в Хърватия като Загреб, Задар или Сплит например, пишат в сайта nasamnatam.com. Островът на Трогир е свързан с мостове както с континенталната част на Хърватия, така и със съседния по-голям остров Чиово.

Един от магнитите за посетителите на Трогир е крайбрежната му улица “Рива”. По нея стройно са наредени барове и ресторанти, от които се чува музика във всякакви стилове, а ароматите на риба и скара са повече от изкушаващи. Ако си поръчате коняк, трябва да знаете, че ще ви го сервират задължително с лед, защото така се прави. Тук има още и яхтено пристанище, перфектно кафе и италиански сладкиши.

От мрамор и вид местен бял камък е изградена по-голямата част от Стария град. Улиците му лъкатушат във всички посоки и на места са толкова заплетени, че вероятността да се загубите, докато обикаляте безцелно, е съвсем реална. От друга страна, разходката без план е най-добрият начин да откриете малките съкровища в града, които не са включени в дебелите пътеводители. Ренесансови къщи, дворчета с каменни стъпала, многобройни дворци във венециански стил - всичко това напомня за славното венецианско минало на Трогир.

Многобройните сгради в ренесансов и романски стил, много от които на повече от 500 години, са причина за включването му в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

Най-ослепителната сграда от този период е катедралата “Свети Лаврентий”. Вдигнете глава към портала от 1240 г., дело на майстор Радован. На него ще видите куп интересни изображения като екзотични животни, кентаври и голите Адам и Ева на гърбовете на лъвове. В съкровищницата на катедралата се пазят ценни религиозни предмети от сребро и слонова кост. Непременно се изкачете на върха на 47-метровата камбанария на “Свети Лаврентий”, за да се насладите на спиращата дъха панорама към Трогир отвисоко.

На острова на Трогир има и две венециански крепости. Едната от тях, Камерленго, днес е превърната в лятно кино и мултимедиен център. Можете да я разгледате отвътре, а също и да се качите на върха на крепостните стени за чудесна гледка към града и яхтеното пристанище.
Плажовете около Трогир са чудесни и няма нужда да пътувате далеч, за да съберете тен. Сред най-популярните са плаж Пантан, на който има микс от пясък и чакъл и добър плажен бар, Округ, който се намира на съседния остров Чиово, с чакъл и много плажни барове и ресторанти и Кава, където има пясък, и рибарското селце Слатине на остров Чиово.

Трогир не е съвсем непознат на туристите заради близостта си до Сплит, намиращ се на 30 км, и летището, което е само на 5 км.

Хърватия ви предлага богата история и култура, недокосната природа, много слънце и топло гостоприемство - насладете им се. Това пътуване е незабравима среща с магичната красота на островите Солта, Хвар, Корчула и Млет и още няколко морски места за ценители.
Остров Солта е 13-и по големина в Адриатическо море, Солта е известен с планинския си релеф, непокътната природа, голямо разнообразие на растителни и животински видове и типичните си адриатически селца и градчета с богата история.

Остров Хвар е 3-и по големина в Адриатическо море и известен със закътаните си заливи, десетки малки островчета и разнообразен растителен свят от палми, алое, борове, лаврови дръвчета, розмарин и лавандула.

Една повтаряща се фраза, която ще чуете, особено по южното крайбрежие, е - отидете на Хвар!, пише пейка.бг. Чувате истории за хора, които отиват на еднодневна екскурзия и остават за една седмица. Причината е, че енергията на този остров е пристрастяваща - особено нощният живот. От плажни партита и скрити клубове до местни барове, Хвар е постоянен набор от забавления. През лятото младите хора се събират на този малък остров - безкрайни нощи, евтини напитки и страхотни хора. Ако искате да избегнете лудите, шумни нощи, по-добре не посещавайте Хвар през лятото. Юли и август е доста пренаселено. През цялата година ще намерите барове и клубове, посрещащи гости, но в по-спокойни времена можете да зададете темпото си.

Един от клубовете е с голяма външна тераса, където можете да наблюдавате залеза над вечерното море. Дори клубовете носят красота - винаги близо до морето и често със зашеметяваща гледка. Дори в една дива нощ усещането е балансирано.

Трудно е да се пропусне неговата зашеметяваща природна красота. Има я навсякъде - на ферибота, плажовете, гледките от всеки прозорец и улиците, през които вървите. Намирайки се на остров Хвар, водата е постоянен източник на природна красота - тюркоазени води и необятни океански гледки. По-нататък в острова има зелени хълмове, които трябва да бъдат проучени. Те се простират отвъд самия град. Следвайте източното крайбрежие за по-дълги разходки около остров Хвар и поглъщайте постоянните сцени на природна красота.

Улиците са пълни с класическа хърватска архитектура. Червените покриви и кремавите стени доминират. Всичко изглежда старинно, но добре поддържано, а приказното време осветява каменните улици. Градът е малък, сладък и пълен с тесни пътища за разглеждане. Не забравяйте да намерите маршрут до крепостта Spanjola. Тя гледа надолу към Хвар, предоставяйки перфектната перспектива на красотата на града. Отвъд това гледката се простира до хоризонта, прекъсван само от малките зелени островчета в морето.

Освен партита остров Хвар предлага чиста райска релаксация. Това е мястото, където можете да отидете, особено ако правите дълго пътуване, може да е добре да си отделите малко време от постоянното движение. Хвар може да предложи приятния си климат и красива природа. Дървени шезлонги с възглавници, разположени върху скалите. Хамаци висят по бреговата ивица. Баровете продават евтини бири и коктейли в плажни колиби. Настанете се и прекарайте деня в състояние на блаженство.
Красива, лека, свежа тюркоазена вода заобикаля остров Хвар. Винаги е изкушаващо да скочите в морето и е перфектно освежаващо. Гмурнете се от стените на пристанището, плувайте на плажа и се качете по стълбите на скалите.

5 известни факта за страната

Безспорно хърватите са новатори в доста области - те са първите, провели изпитание на парашут, и са измислили вратовръзката, става ясно от публикация в сайта peika.bg. Тя води началото си от едно шалче, което носели тамошните войници, за да придадат елегантност на униформата си. През XVII век то се появило и във френската армия, а скоро след това се превръща в мода, като и до днес хърватите отбелязват 18 октомври като празник на този аксесоар. Територията на Хърватия включва над 1000 острова, като само 50 от тях са обитаеми. Страната има красива морска ивица, дълга повече от 5600 км.

В наши дни в Хърватия има повече от 17 хил. винопроизводители в над 300 винарски региона и около 2500 вида бели вина. Виното се прави в Хърватия, откакто е пренесено от гръцки заселници преди повече от 2500 години. Дори оригиналните лозя в Стария град на остров Хвор все още са там.

Местната парична единица е куна, което е хърватската дума за златка - горски бозайник, чиято кожа била високо ценена в миналото и се е използвала за плащане на данъци в римските провинции в днешна Източна Хърватия. Златката се появява на средновековни монети, а през 1994 г. дава името на новата валута.

Нещо, за което малко хора са чували, е града-държава Рагуза, който съществувал от 1358 г. до превземането му от Наполеон през 1808 г. Обграденият със стени град Дубровник бил е центърът на тази малка република, която въпреки размерите си била основен търговски, културен и образователен център по време на Ренесанса.