0

Р усия почти e удвоила приходите си от продажба на изкопаеми горива на ЕС през двата месеца от началото на войната в Украйна, като се възползва от покачващите се цени на природен газ и петрол, съобщава британският „Guardian”.

Според изданието, Русия е получила около 62 милиарда евро от износ на нефт, газ и въглища през двата месеца след началото на инвазията, според анализ на движението на корабите и товарите на Центъра за изследвания на енергията и чистия въздух.

За ЕС вносът е бил около 44 милиарда евро за последните два месеца, в сравнение с около 140 милиарда евро за цялата 2021 година, или приблизително 12 милиарда евро на месец.

Проверката на „Guardian” недвусмислено показва, че въпреки санкциите, Русия продължава да се облагодетелства доминиращата си роля на енергийната сцена. Доставките на суров петрол от Русия до чуждестранни пристанища са намалели с 30% през първите три седмици на април, в сравнение с нивата през януари и февруари, преди инвазията, според данните на CREA. Но по-високите цени, които Москва вече може да определя за своя петрол и газ, означават, че приходите й са се повишили, въпреки опитите на Запада да наложи ефективни санкции.

Според „Guardian”, Русия на практика е хванала ЕС в капан, в който по-нататъшните ограничения ще повишат цените допълнително, смекчавайки санкционните удари срещу Москва. Германия е най-големият вносител през последните два месеца. Страната е платила около 9 милиарда евро. Италия и Нидерландия също са платили сериозна сума на Русия за природен газ – съответно около 6,8 милиарда евро и 5,6 милиарда евро.