0

С копие трябва да приеме предложението за деблокиране на евроинтеграцията, да се възползва от възможността и да не допусне да остане пред вратите на ЕС още 17 години.

За това призова управляващите в Скопие премиерът на Албания Еди Рама по повод френското предложение за даване старт на преговорите на Северна Македония за членство в Европейския съюз.

„Казвам ви: Приемете го, защото друго предложение няма да има. Това е последното. Не ви трябва да стоите пред вратите на ЕС още 17 години. Вратите трябва да се отворят и по този начин ще може да се обсъждат всички въпроси посредством диалог между България и Северна Македония. Отворете тази врата. Отворете я сега”, заяви Рама в интервю за телевизия „Канал 5”.

Той подчерта, че сега е моментът да се направи избор. Според него, би било голяма грешка предложението да не се приеме, тъй като в противен случай държавата ще бъде оставена на заден план и никой няма да има желание да се върне към нея. Именно поради тази причина предложението не бива да се отхвърля.

„Проследих цялата тежка работа, която беше свършена, особено в Мадрид, за да бъдат задоволени притесненията на македонската страна. Президентът Макрон заложи целия си авторитет за 48 часа - ден и нощ и благодарение на добрите ми отношения с него, както и благодарение на Буяар Османи, който беше невероятен в своето търпение, издръжливост и упоритост. Новото предложение е окончателно - трябва да разберете, че е окончателно, и аз силно вярвам, че моментът е подходящ и е абсолютно правилно да приемете и отворите тази врата", заяви Рама.

Той потвърди, че Албания ще настоява да бъде отделена от Северна Македония по пътя към ЕС, ако Скопие отхвърли френското предложение.