0

В ърховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел заяви, че гледната точка на държавите от ЕС, по отношение на Русия и войната в Украйна, не преобладава сред страните от Г-20 . 

„На гласуването през март в Общото събрание на ООН 140 държави осъдиха руската агресия и нито един член на Г-20, с изключение на Русия, не се противопостави на тази резолюция. Но мненията рязко се различават за това как да продължим напред и за последствията от война. Г-7 и страните с подобно мислене са обединени в осъждането и санкционирането на Русия и се опитват да държат Москва отговорна, но други страни, а тук можем да говорим за мнозинството от Глобалния юг, често заемат различна гледна точка," каза Борел. „Глобалната битка на наративите е в разгара си и досега не сме спечелили“, подчерта той.

Срещата на ръководителите на дипломатическите ведомства на страните от Г-20 се проведе на 7-8 юли в Бали. В нея участва руският външен министър Сергей Лавров. В кулоарите на Министерския съвет на Г-20 ръководителят на руското дипломатическо ведомство проведе редица двустранни срещи, въпреки твърденията на американският държавен секретар, че Лавров е бил изолиран.

В началото на март Общото събрание на ООН прие в рамките на специална сесия резолюция, осъждаща операцията на Русия в Украйна. 141 делегации гласуваха в подкрепа на документа, пет гласуваха против (Русия, Беларус, Сирия, Еритрея и Северна Корея), 35 се въздържаха, включително Индия, Китай и Южна Африка.