Б ум на продажбата на деца в Афганистан заради бедността в страната. Новината идва на фона на предупреждението от Световна програма по прехраната на ООН, която предупреди, че милиони афганистанци могат да умрат от глад, ако не бъдат предприети спешни действия за спасяването на 22,8 милиона афганистанци, които са близо до гладна смърт, съобщи "Мирър".

Бум на продажбата на деца в Афганистан заради бедността в страната. Новината идва на фона на предупреждението от Световна програма по прехраната на ООН, която предупреди, че милиони афганистанци могат да умрат от глад, ако не бъдат предприети спешни действия за спасяването на 22,8 милиона афганистанци, които са близо до гладна смърт, съобщи "Мирър".

Цената на малка булка варира от 500 до 10 хиляди долара. Според данни на УНИЦЕФ, 15% от момичетата в Афганистан са омъжвани насила преди да навършат 16 години.

8-годишната Ашо е продадена от семейството си за 3 хиляди долара на 23-годишен мъж. Продадох я, защото умираме от глад. Затънали сме в дългове, казва майката на детето.

Фаристе - на 6 години, е омъжена срещу 3500 долара, а Шокрия няма година и половина, но и тя е продадена - за 2,800 долара.

Такава е реалността в бежанския лагер в северозападния афганистански град Калай-Нау. С подобна съдба обаче, са хиляди момичета в Афганистан. Заради сушата в страната, все повече хора са изправени пред гладна смърт.

За Ашо това са последните дни със семейството й и последните й игри в лагера. Съпругът й скоро ще дойде, за да я отведе. Ще живее някъде край границата с Иран. Родителите й не знаят дали скоро ще я видят. Единствено се молят тя да живее по-добре от тях.

Продадох двете си дъщери. Едната е на шест, другата - на девет. Направих го, заради глада, казва и Мохамед Асан.

Продадох дъщеря си за 500 долара. Бъдещият й мъж вече ми даде 280. Ще му я дам, когато плати и останалите пари, споделя друг баща.

Пред репортер на Би Би Си гладуващи родители разказаха как са продали дъщеря си за еквивалента на 500 долара на мъж, който живее наблизо. Мъжът твърди, че тя ще бъде омъжена за сина му, когато порасне, но родителите на момичето са наясно, че може да има много по-лошо бъдеще от това да се омъжи. Докато говори майката се разплаква. "Другите ми деца умираха от глад, така че трябваше да продадем дъщеря ми. Тъжна съм, разбира се, тя ми е дете", казва майката.

Преди завземането на властта в Афганистан, съпругът й е работил като боклукчия, но в настоящата криза не може да работи. "Умираме от глад", казва мъжът. "В момента нямаме нито брашно, нито олио вкъщи. Ние нямаме нищо. Не знам какво ще бъде бъдещето на дъщеря ми. Сърцето ми се къса, но нямаше как..", разплаква се и бащата.