С троежът на трети и четвърти блок на румънската АЕЦ Черна вода ще струва 7 милиарда евро, а строителните дейности се очаква да започнат през 2024 г., заяви днес Космин Гица, генерален директор на националната компания Нуклеарелектрика, предаде Аджерпрес.

Строежът на трети и четвърти блок на румънската АЕЦ Черна вода ще струва 7 милиарда евро, а строителните дейности се очаква да започнат през 2024 г., заяви днес Космин Гица, генерален директор на националната компания Нуклеарелектрика, предаде Аджерпрес.

"На път сме да финализираме проучването за осъществимост, направихме осъвременяване на проучването от 2012 г. (...) Предстои в скоро време да представим в Общото събрание на акционерите предложение за стартиране на този проект", заяви той.
На въпрос каква е общата стойност на проекта за двата реактора, Гица уточни, че според направените досега оценки се очаква стойността да възлезе на около 7 милиарда евро.


По думите му "в идеалния случаи" окончателното инвестиционно решение и започването на строителните дейности се предвиждат за 2024 г., а влизането в експлоатация на единия от блоковете се очаква да стане в края на 2030 г. или началото на 2031 г.
На 9 октомври 2020 г. във Вашингтон беше парафирано междуправителствено споразумение между Румъния и САЩ, което позволява сътрудничество във важни за Румъния области, включително в областта на атомната енергетика - за строежа на трети и четвърти блок и ретехнологизацията на първи блок на АЕЦ Черна вода.
Единствената атомна електроцентрала в Румъния функционира в момента с два реактора, които произвеждат около 20 процента от потреблението на електроенергия в страната.