0

Р уската армия продължава специалната си военна операция в Украйна до постигане на целите си. Това заяви министърът на отбраната на Руската федерация Сергей Шойгу.

Той отново заяви, че мотивите на Русия за военната офанзива са „да се защитим от военна заплаха от Запад. Западните страни се опитват да използват украинския народ в борбата срещу нашата страна“, каза той. Шойгу държи и на позицията на Москва, че „ударите се нанасят само по военни цели и изключително с високоточно оръжие“.

Руският военен министър обвини Киев, че поставя реактивни системи за залпово изстрелване, оръдия и едрокалибрени минохвъргачки в дворовете на жилищни сгради, близо до училища и детски градини и използва цивилни като жив щит.

По време на изказването си пред медиите Шойгу разкри, че Русия ще организира Първият Международен антифашистки конгрес. Той трябва да се проведе през август 2022 г. като част от форума "Армия-2022".По думите му, целта на конгреса е международната общност да се обедини в борбата срещу „идеологията на нацизма, неонацизма във всяка форма на неговото проявление в съвременния свят“.

От началото на украинската криза през 2014 г. Русия, а и други страни многократно са обръщали внимание, че в Украйна неонацистки и националистически военни организации. Сред тях е и батальонът „Азов“, на който открито носи неонацистки униформи и е обвиняван за геноцид над населението на Донбас.

Междувременно, президентът на Украйна Володимир Зеленски подписа указ за временен безвизов режим за чужденци, които пътуват до страната за участие във военни действия, съобщава агенция UNIAN . По-рано беше съобщено, че Украйна създава чужд легион за чуждестранни доброволци „Президентът Володимир Зеленски подписа указ за въвеждане на временен безвизов режим за чужденци, които пътуват до Украйна за участие във военни действия. Указът вече е влязъл в сила“, съобщи каналът Telegram на UNIAN.