0

Р усия е извършила ракетна атака по "един от инфраструктурните обекти" в Одеса, съобщи Ръководителят на Одеската областна администрация Максим Марченко.

"За съжаление има загинали и ранени", каза той.

Силите за сигурност и отбрана на южната част на Украйна съобщават, че 15-годишно момче е било убито при ракетен удар по жилищна сграда. По непотвърдена информация 17-годишно момиче е било ранено. В сградата са се намирали общо петима души.

В резултат на обстрела е повредена православен храм, заяви секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана Алексей Данилов.

В навечерието на православния Великден Русия обстреля с ракети Одеса, като при това бе поразена жилищна сграда. Загинаха осем души, включително тримесечно бебе. Владимир Зеленски, коментирайки инцидента, нарече руските военни мръсници.

Междувременно властите в Мариупол заявиха, че руснаците извозват мъртви цивилни с камиони за хуманитарна помощ.

Пьотр Андрюшченко, съветник на кмета на Мариупол, твърди, че членове на руските сили транспортират телата на загинали цивилни до масови гробове с помощта на камиони, които доставят хуманитарна помощ в града.

Представителят на градския съвет съобщи в Telegram, че тези подозрения са възникнали след публикуването на видеоклип от дрон, разпространен от представители на самопровъзгласилата се ДНР. На скрийншот от видеото, публикувано от Андрюшченко, се вижда как няколко камиона стоят близо до разрушени жилищни сгради.

За да проверят за какво са предназначени камионите, украинските власти са се свързали със своите източници в Мариупол. "И така, тази сутрин можем уверено да заявим, че окупаторите извозват хиляди трупове от Мариупол... Колкото и безумно да звучи, това се случва в камиони за "хуманитарни товари", каза съветникът на кмета. Според него това има масов характер.

Пьотр Андрюшченко твърди, че камионите пристигат в Мариупол с хуманитарна помощ, а на връщане извозват телата на загиналите, вероятно до мобилен крематориум в Харцизск край Донецк. "Продължаваме да проверяваме тази информация", добави служителят.

Припомняме, че в условията на война е невъзможно да се провери информацията, разпространявана от страните в конфликта.

По-голямата част от Мариупол, с изключение на комбината "Азовстал", е под контрола на руските войски. През последните седмици бяха открити няколко масови гроба в околностите на Мариупол: в село Мангуш, село Виноградне и селището Стари Крим. Градският съвет на Мариупол смята, че от началото на руската инвазия в Украйна в града са загинали 22 000 души.