0

Н а 18 април в градчето Алабино край Москва е проведена репетиция военен парад с участието на 11 000 военнослужещи, които ще маршируват на Червения площад на 9 май. Това съобщи руското министерство на отбраната, предаде РИА Новости.
В обучението взеха участие студенти и курсанти от военнообразователните институции на Министерството на отбраната и други служби за сигурност, военнослужещи от военните части на Западния военен окръг, както и ученици от Суворовското и Нахимовското военно училище и кадетския корпус, членове на движението "Юнармия", терекски и кубански казаци.
Освен това в подготовката на парада ще бъдат включени 131 единици съвременно въоръжение и военна техника, включително бронирани автомобили „Тайфун“, ракетни системи „Исканден-М“, системите за противовъздушна отбрана „Тор-М2“,“Бук-МЗ“ и „С-400 Триумф“ и друго оборудване.


В Санкт Петербург репетициите за парада се провеждат още от 1 април, като засега подробности не са известни.
В Мариупол руснаците и ДНР също подготвят "парад на победата" за 9 май. Това съобщи съветникът на кмета на Мариупол Петро Андрюшченко.
Според Андрюшченко бившият депутат от Мариуполския градски съвет Константин Ивашченко, когото лидерът на ДНР Пушилин назначи за "кмет", ще организира парада.
"По наша информация на самопровъзгласилия се за "кмет" на Мариупол Ивашченко е наредено да разчисти част от централния район на града от отломки и тела на загинали, за да осигури провеждането на парада на 9 май. Съдейки по целия набор от данни, руснаците планират да организират "карнавал на победата" в Мариупол на 9 май в случай на успех на "специалната операция"," пише той.