0

О тветните мерки заради изгонването на руски дипломати от България са в процес на разработване, заяви днес заместник-директорът на отдела по информация и печат на руското министерство на външните работи Алексей Зайцев, цитиран от ТАСС и БТА.

 

"Ответните мерки все още се разработват", каза Зайцев.

На 28 юни България реши да експулсира 70 руски дипломати и технически служители на руската дипломатическа мисия.

В същото време руският в. "Известия" публикува статия под заглавие: "Изборът на София: Как Москва ще отговори на изгонването на дипломатите си от България". Москва възнамерява да закрие посолството си в София след безпрецедентното експулсиране на руски дипломати от България, пише изданието, като цитира източник в дипломатическите среди.

Русия също така ще отвърне на удара, като експулсира български служители на дипломатически мисии, работещи на руска територия.

Съветът на федерацията заяви, че Русия има право да обмисли всички варианти на отговор на неприятелските действия на София - до прекратяване на отношенията с нея. До изострянето на отношенията между Русия и България се стига малко след като кабинетът на републиката не успява да издържи вота на доверие в парламента и подава оставка. Според експертите със съставянето на новото правителство има шанс ситуацията с експулсирането на дипломати да бъде изгладена, пише още "Известия".