Р усия ще преустанови работата на постоянното представителство и други органи за контакти със Северноатлантическия алианс от 1 ноември. Това обяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от руските медии, предадоха световните агенции.

Русия ще преустанови работата на постоянното представителство и други органи за контакти със Северноатлантическия алианс от 1 ноември. Това обяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от руските медии, предадоха световните агенции.

"В отговор на действията на НАТО ние преустановяваме работата на своето постоянно представителство (...), включително работата на главния военен представител, вероятно от 1 ноември, или може би ще отнеме още няколко дни", уточни той на пресконференция.

Също така военната мисия на НАТО в Москва няма да функционира за неопределено време, а информационното бюро ще бъде затворено.

Лавров отбеляза, че сега между страните нямало никаква комуникация по линия на военните.

"Ако у натовците възникнат каквито и да е спешни работи, те могат да се свържат с нашия посланик в Белгия по тези въпроси, който осигурява двустранните отношения между Русия и Кралство Белгия", отбеляза руският първи дипломат.

Алиансът по-рано отмени акредитацията на осем служители от постоянното представителство на Русия в централата на НАТО в Брюксел и съкрати броя на разрешените до десетима души.

По думите на руския външен министър това решение не било обяснено на Русия. Лавров подчерта, че Москва "вече няма да се преструва, че са възможни промени в отношенията в близко бъдеще".

Спорът бележи последното влошаване на отношенията Изток-Запад, които вече са на ниските си нива след Студената война.

Русия обвинява НАТО в провокативна дейност близо до границите си и наскоро организира големи свои учения.

Алиансът настоява, че е решен да засили сигурността на страните членки, намиращи се близо до границите на Русия, след анексирането от Москва на полуостров Крим от Украйна през 2014 г. и подкрепата за сепаратистите в Източна Украйна.

На този фон шефът на алианса Йенс Столтенберг пред в. „Файненшъл Таймс“, че противопоставянето на заплахата за сигурността от възхода на Китай ще бъде важна част от бъдещата доктрина на НАТО. Той отбеляза значително преосмисляне на целите на западния алианс, което отразява геостратегическата ориентация на САЩ към Азия.
Според Столтенберг Китай вече оказва влияние върху европейската сигурност чрез своите възможности в киберпространството, нови технологии и ракети с голям обсег.
Как да бъдат защитени съюзниците от НАТО от тези заплахи, ще бъде „обстойно“ разгледано в новата доктрина на алианса за следващото десетилетие, каза той.
НАТО ще приеме новата си стратегическа концепция на среща на върха следващото лято, която ще очертае целта на алианса за следващите 10 години. Настоящата версия, приета през 2010 г., не споменава Китай.
Столтенберг допълва, че Русия и Китай не трябва да се разглеждат като отделни заплахи. „На първо място Китай и Русия работят в тясно сътрудничество“, казва той. „Второ, когато инвестираме повече в технологиите... това е и за двете държави."