0

К райцерът "Москва", флагманът руският Черноморски флот, потъна, съобщи министерство на отбраната на Русия.

По време на буксировката към Севастопол крайцерът "Москва" потъна поради повреда на корпуса, причинена от пожар, предизвикан от детонация на боеприпаси, корабът загуби устойчивост и потъна в бурното море. Екипажът е бил евакуиран (което бе съобщено преди това) до корабите на Черноморския флот в района.

Преди това украинските власти съобщиха, че крайцерът е бил уцелен от две противокорабни ракети, а руското министерство на войната определи случилото се като инцидент с пожар и детонация на боеприпаси.

Това е същият боен кораб, който се превърна в мем в интернет, покрай фразата "русский военный корабль, иди нахуй", която бе произнесена от украински граничар от Змийския остров, преди да се предаде на руснаците.

Междувременно украинският парламент прие закон, който определя Русия като "терористична държава" и забранява символите, свързани с нейното нахлуване в Украйна – Z и V, предаде ДПА.

За законопроекта гласуваха 354 парламентаристи. За приемането му са били необходими 226 гласа.

"Руската федерация е терористична държава, една от целите на политическия ѝ режим е държавен геноцид срещу украинския народ, физическо изтребление, масови убийства на граждани на Украйна", постановява законът. Символите на руските въоръжени сили, както и на други руски държавни органи, са забранени, а руското правителство е определено като "неонацистки тоталитарен режим".

Режимът в Кремъл следва "принципите, въведени от фашистките и нацистките милитаристични режими на Хитлер, Мусолини и други", се отбелязва в текста на закона. Засега не са определени наказанията за нарушителите, като едно от предложенията е за затвор до 10 години, отбелязва ДПА.