0

Р усия се готви да рестартира популярното от близкото минало чат приложение ICQ. Преди години то беше купено от руски онлайн компании, сега фирмата VK Group се готви да рестартира и собствения си корпоративен месинджър MyTeams. И двата проекта се очаква да заработят до лятото.

Русия е принудена да прибегне към отдавна излязлото от мода чат приложение, след като заради инвазията в Украйна много социални мрежи и приложения за чат бяха блокирани или преустановиха дейността си в страната. Сред тях са: Facebook, Instagram, Twitter и др. Най-популярният месинджър преди войната е WhatsApp (собственост на Meta). Той е използван от около 84 милиона руснаци на възраст над 12 години. Втората позиция принадлежи на Telegram (около 54 милиона потребители). Повече от 35 милиона души в Русия са използвали Viber поне веднъж месечно. Източници, близки до VK Group, споделят, че компанията, собственик на «ВКонтакте», «Одноклассники» и Mail.ru, е имала планове да съживи позабравеното чат приложение още преди войната в Украйна, но новата реалност в страната са принудили шефовете да задействат по-рано проекта си.

ICQ има по-малко от 1 милион потребители на месец. Той заработва през 90-те години, когато е и бума на използването му. Последното обновяване на приложението е 2016 г. Руснаците, които използват приложението до момента не наброяват и 10 милиона.