0

Р уското министерство на отбраната потвърди, че е провело успешни тестове, при които е бил свален наработещ съветски спътник.

„На 15 ноември Министерството на отбраната на Русия проведе успешно изпитание, в резултат на което беше поразен наработещият руски космически апарат „Целина-Д“, който беше в орбита от 1982 г.“, съобщиха от министерството.

От ведомството твърдят, че образувалите се по време на тестовете фрагменти не представляват заплаха за орбиталните и космическите кораби.

Министерството нарече изявленията на Държавния департамент на САЩ и Пентагона, обвиняващи Русия, че създава заплаха за екипажа на Международната космическа станция, "лицемерни" и припомни, че подобни тестове в космоса вече са били извършени от САЩ, Индия и Китай. Руската армия също обвини Пентагона, че разработва и изпробва оръжия в орбита „без никакво уведомление“.

Министерството подчерта, че Русия призовава САЩ и други страни да подпишат споразумение за предотвратяване на разполагането на оръжия в космоса, но „САЩ и техните съюзници блокират приемането му“.

Сутринта на 15 ноември МКС на два пъти избегна сблъсък с космически отпадъци. Екипажът на станцията трябваше да се прехвърли в космическия кораб "Союз" и "Крю Дракон".

Държавният департамент на САЩ съобщи, че на 15 ноември Русия е изпробвала противосателитни оръжия и е свалила един от собствените си апарати. Космическото командване на САЩ смята, че целта е бил съветският спътник "Космос-1408".

Тестовете бяха осъдени от НАСА и Пентагона. Държавният департамент ги нарече "опасни и безотговорни", обяснявайки, че получените космически отпадъци представляват заплаха за МКС и други космически кораби.

Директорът на НАСА Бил Нелсън заяви, че руското изпитване на противосателитна ракета може да застраши работата на Международната космическа станция (МКС).

Коментарът му беше публикуван на сайта на американската космическа агенция.

"Подобно на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен съм възмутен от този безотговорен и дестабилизиращ акт", отбеляза Бил Нелсън.

Според него "немислимо е, че Русия е застрашила не само американските астронавти, но и собствените си космонавти". Ръководителят на НАСА изрази мнение, че действията на Руската федерация "застрашават и китайската космическа станция и тайконавтите (екипажа) на борда".

Преди това говорителят на Държавния департамент Нед Прайс нарече изпитанията на противосателитни оръжия, проведени от Русия, "безразсъдни".